Livslängden höjs för varje år som det ser ut nu, men det innebär att vi lever längre och längre. Medan medellivslängden för 100 år sen var betydligt lägre så var även sjukdomar obotliga. Pesten och tuberkulos var direkt livsfarliga och innan antibiotikans uppkomst så gick det åt en hel del människor.  Idag har vi dock en mer utvecklad läkemedelsindustri och begravningarna må vara många idag men det beror knappast på sjukdomstillstånd utan snarare hög befolkningsmängd. Hur gamla blir vi då och hur kommer det att se ut i framtiden?

sjuksyster tillsammans med äldre herreI framtiden är vi äldre, eller? Hur länge går det egentligen att hålla en person i liv? Hjärtat sägs ha ett visst antal slag per liv och det kanske stämmer helt enkelt. Slår det mycket och hårt så är det helt klart ett problem, något som medicin kan hjälpa. Kunskapen om människors kroppar har gjort att vi kan bli mer hälsosamma bara med hjälp av egna satsningar på motion och matvanor.

Om vi inte hade vården

Det finns en motstridig kamp som pågår i Sverige och den handlar mycket om vad skattepengarna ska gå till, samtidigt som man debatterar för att mer vård borde privatiserar. Något som lämnar oss i en skugga om vem som ska stå för vården egentligen och om den är till för alla, även fattiga. Svaret är inte enkelt, däremot kan man titta på en stad som Stockholm och hur det skulle se ut om man inte hade den fria vården. Eftersom staden är den mest folktätaste i Sverige så skulle det gå högtryck på begravning i Stockholm. Alla är långt ifrån rika nog att betala helt för sin vård eller medicin och i en stad som är full av liv så händer det nog att en del tyvärr går bort i detta scenario. Det som man kan komma fram till är att vi behöver vården och i synnerhet de sjuka.