Många människor i dagens samhälle avstår från att söka vård, trots att de skulle kunna behöva det. Sedan har vi den andra änden på spektrumet, de som söker vård konstant för allt möjligt. Nu tänkte vi dock lista några av de vanligaste skälen till varför det är så många som inte söker den vård de behöver – och slå hål på dem! Är man sjuk eller behöver vård ska man söka vård. Punkt.

  • Det är tidskrävande att söka vård. Det passar inte in i ens vardagliga rutiner eller ens schema. Och tur var väl det. Att söka vård ska inte ske på rutin, utan endast när det behövs. Därför är det inte konstigt att det känns avigt att avsätta tid till att ringa runt och kanske besöka flera kliniker eller vårdinrättningar. Men det bör göras. Många sjukdomstillstånd och sjukdomar behandlas mycket enklare om de upptäcks tidigt och behandlingen börjar tidigt. Ta dig lite tid nu för att slippa lägga ner mer tid senare.
  • Det är dyrt med vård. Nja, det är faktiskt inte så värst dyrt. Du betalar bara en bråkdel av vad vården kostar. Men visst, allt är ju relativt och för vissa kan kostnaden vara stor. Dock hänvisar vi till föregående punkt. Om man inte söker vård och påbörjar eventuell behandling tidigt kan den behandling man måste betala senare bli mycket mer kostsam. Din hälsa är alltid värd mer än pengar, även om du skulle ha det svårt ekonomiskt. Ta ett snabbt lån hos expresskredit.se för att ha råd och lös det ekonomiska problemet senare.
  • Det är besvärligt och man är besvärande. Vissa anser sig vara jobbiga och besvärande när de söker vård med sina små problem. Läs exempelvis om Siv Öhman som tycker att ”man är till besvär när man söker vård” här. Men det här är fel sätt att tänka. Ofta blir man till mer besvär sen om man inte söker vård i tid. Dessutom har vi grundläggande rätt till att få vård. Så sök vård.
  • Det är pinsamt med vård. Sist är vissa för blyga för att söka vård. Även det är fel sätt att tänka. Läkare har sett det mesta och ser inte dig som besvärande eller äcklig oavsett vilka besvär du har. Som läkare har man valt det yrket trots vissa saker man kommer få se och behandla. Så var inte blyg. Du är knappast värst. Och behöver du vård ska du söka vård. Punkt.