Könssjukdomar är vanligt förekommande men kan vara svåra att upptäcka. Ett alternativ till att besöka vårdcentralen eller ungdomsmottagningen kan vara att beställa hem ett test, vilket har visat sig dels spara tid och dels leda till att fler tester tas.

 

Antalet hemmatester för könssjukdomen klamydia ökar för varje år, och i Sörmland tas hela en femtedel av testerna hemma, skriver Sveriges radio. Angående de tester som görs på sjukhus eller ungdomsmottagningar tas enbart 25 procent av testen av män, medan hemmatester tas av omkring 40 procent av män. Att testa sig hemma har många fördelar, då man slipper till exempel långa telefontider, kötider och att ta sig till en vårdcentral. Tillgängligheten på testerna ökar markant när de enkelt kan tas i hemmet, enligt Ergo.nu.

 

”Jag tror att allt fler testar sig i och med att det finns hemmatester. Eftersom det blir mer tillgängligt har det blivit naturligare för män att testa sig kontinuerligt. Överlag är klamydia annars det som sprids mest, men vi ser även fler fall av gonorré, herpes och kondylom”, säger Petra Cyrillus, vikarierande verksamhetsledare på Kondoma mera och informatör gällande sexualpolitiska frågor.

 

Det man ska tänka på när man tar hemmatest för klamydia är dock att testet inte anmärker på andra vanliga könssjukdomar som de nämnda här ovan. Man bör därför besöka vårdcentralen eller ungdomsmottagningen om problem kvarstår, då könssjukdomar ofta har liknande symptom, och ibland inga symptom alls. Just klamydia är dock den vanligaste könssjukdomen. År 2015 rapporterades hela 37 808 fall, skriver Folkhälsomyndigheten. Dock kan en av anledningarna till att rapporterade fall ökat vara just att tester tas i högre omfattning än förut.

 

Vart kan man beställa hemmatester?

Klamydiatester kan man enkelt beställa hos klamydiatestet.se. Via dem får man snabbt reda på om man är smittad eftersom testet skickas hem inom 1–3 dagar, levererat i en diskret påse. Det tar tio minuter att få ett resultat och användarmanual medföljer i kuvertet.