Förmodligen inser även den som inte är drabbad att det är jobbigt att leva med överdrivna svettningar. För den drabbade är det ett tillstånd som kan få enorma sociala konsekvenser. Läs mer om hyperhidros och effekterna av det i den här artikeln.

Det medicinska namnet för överdrivna svettningar är hyperhidros och det är en sjukdom som tiotusentals människor lider av i det tysta. Om du är en av dem kan du besöka svettmottagningen.se/patientinformation/behandling-av-hyperhidros för att få reda på mer om hur hyperhidros behandlas. Här kan du läsa mer allmän information om en sjukdom som drabbar många, och som många samtidigt skäms och lider över.

Hyperhidros – ofta feldiagnosticerat med sociala följder

I en undersökning som genomfördes för några år sedan konstaterades att hyperhidros drabbar ungefär en person i varje skolklass. Följden blir tyvärr ofta att den som drabbas undviker sociala sammanhang och får felaktiga diagnoser. Framför allt är det unga tjejer som drabbas och förklaringen till att de blir introverta blir ofta att de lider av emotionella problem, snarare än av en sjukdom som går att lindra. Malin Hedeboe är en av dem som levt stora delar av livet med hyperhidros. Hon berättar i en artikel i Expressen hur också hon fick fel diagnos. Till henne sa läkarna att det var normalt att svettas, särskilt i tonåren.

Saker du kan göra själv om du lever med hyperhidros

Hedeboe är inte ensam med att hon under lång tid upplevde det som att vården inte tog henne på allvar. Så sent som förra året rapporterade Aftonbladet att många med hyperhidros fortfarande felbehandlas av den svenska vården. I och med det finns det ett stort uppdämt behov hos många att lindra sina problem bäst de kan. Samtidigt ska ingen ge upp försöken att få rätt vård för sina besvär.

  • Var noggrann med hygienen – svett luktar först efter ett tag.
  • Använd kläder i material som andas, främst kläder gjorda i naturmaterial: bambu, bomull och silke.
  • Ha flera par vardagsskor så du kan skifta från dag till dag. Låt skor du använt stå och torka innan du bär dem igen.
  • Använd deodorant med aluminiumklorid.