Det blir vanligare och vanligare med plastikoperationer, och de är inte längre förbehållna kända kvinnor.Konsultation inför plastikoperation

Sveriges mest kända skönhetsopererade kvinna är utan tvekan drottningen, Silvia. Men redan för 12 år sedan uppgav 25 % av de tillfrågade i en SIFO-undersökning att de kunde tänka sig att göra en sådan operation. Sedan dess har antalet som ställer sig positiva till denna typ av operationer troligen ökat.

Och det är inte bara kvinnor som låter operera sig. Nyligen medverkade Diego Maradona i venezolansk tv, och hans ansikte såg inte riktigt ut som man vant sig vid att se honom. Därför började ryktet snabbt cirkulera att han skulle ha plastikopererat sig, skriver Sportbladet. Maradona själv avfärdar dock ryktet. Ett annat exempel berättar Ölandsbladet om. En man från ön försökte lura till sig en gratis plastikoperation med hjälp av ett förfalskat intyg.

Konsultation

Att bestämma sig för att göra en skönhetsoperation kan vara ett ganska stort steg. Det första steget är därför att boka in en konsultation med personalen på den klinik där man vill göra operationen. Oftast får man då träffa kirurgen. Den som har sett tv-serien Nip/Tuck, som handlade om två plastikkirurger i Miami, är säkert bekant med detta. Det går dock lite annorlunda till på en svensk klinik som Laser & Estetik i Stockholm, jämfört med på den fiktiva kliniken McNamara/Troy i tv-serien. Bäst är om konsultationssamtalet sker ansikte mot ansikte, men om detta inte är möjligt, för att man bor långt från kliniken, kan man skicka bilder och ta samtalet per telefon.

Bra att veta:

  • Vid konsultationen får man som kund berätta om vad man vill förändra, och kirurgen går igenom vilka förutsättningar som finns för att nå det önskade resultatet. Om det inte är möjligt berättar kirurgen detta.
  • Först efter konsultationen bokar man tid för operationen.
  • Inför operationen får man återigen träffa kirurgen, som ritar ut operationsområdet på kroppen.
  • En skönhetsoperation kan vara mer eller mindre omfattande, men det är alltid bra att ordna så att man blir hämtad av någon efter operationen. Det gäller även om man åker hem samma dag, vilket är det vanligaste efter mindre operationer, som bystförminskningar.