De stora frågorna. Ständigt återkommande – hur lever man hälsosamt? Vad är nyttigt? Vad är onyttigt? Hur mycket kan man ta, vad är för lite? Ja, de återkommande frågorna som kommer med rädslan över att vara onyttig. Oftast är det de som lever hälsosamt som kommer med frågorna, då de ohälsosamma lever i blindo, eller förnekelse. Hur som helst. Dagens ämne: kaffe på jobbet. Kan kaffe påverka vårt mående? Positivt eller negativt? Påverkar kaffe vår arbetsförmåga? Och borde det vara krav på gott kaffe på arbetsplatsen? Till att börja med kan vi påpeka att kaffe i lagom mängd absolut inte är farligt. Och vad gäller kaffe på jobbet har det i studier visat att man allt mer ofta dricker kaffe på jobbet. Det sägs också att det är någonting som ger mer effektivt arbete, och att man som anställd ser det som en förutsättning att ha en kaffemaskin på jobbet. Så här säger talesmannen för Svensk kaffeinformation till Dagens Nyheter:

Två starkt bidragande faktorer är att utbudet av kaffe har ökat väsentligt och att kvaliteten har blivit bättre. Man har också insett affärsmöjligheten i att kvalitet lönar sig. För tio år sedan såg man ingen på stan med en kaffekopp i handen, i dag är det en ganska vanlig syn.

Kaffe bra för hälsan

Med andra ord kan vi alltså se att kaffedrickandet ökar stadigt, och visst finns det de som då börjar oroa sig. Är det hälsosamt? Svaret är lugnande, vi behöver inte oroa oss. Som vanligt vad gäller hälsa, är det helt enkelt viktigast att se till så att man inte överkonsumerar någonting. Och om man inte överkonsumerar – behöver man inte oroa sig. Det är snarare bra att dricka kaffe, då det gör oss mer effektiva – och två till tre koppar om dagen har till och med visat sig vara hälsosamt att få i sig. Så för du som oroar dig: sluta! Här kommer istället några anledningar till att älska ditt kaffe:

  • Du blir piggare. Koffeinet i kaffet stimulerar nervsystemet och stärker ditt korttidsinne. Din uppmärksamhet och hjärnans förmåga att bearbeta information blir också bättre.
  • Demens och Parkinsons sjukdom blir skyddad! Det visar en finsk-svensk studie, vilken gjorts av Journal of Alzheimer’s disease. I studien kan vi se att tre koppar om dagen gör att äldre kvinnor fått ett bättre minne, och risken för demens minskade med upp mot 80 procent.
  • Risken för bröstcancer minskar. Svenska  forskare har kommit fram till att kaffe minskar risken för cancer i b rösten, då koffein hämmar celltillväxten i bröstet. Kaffe har inte bara en förbyggande effekt – det förbättrar också prognosen för dem som drabbats!
  • Gallsten undviks. Genom att dricka tre koppar om dagen minskas risken för gallsten med 40 procent. School of Public health följde 46 000 män och kom fram till slutsatsen att ju mer kaffe – desto bättre när det handlar om gallsten. Anledningen är troligtvis att det aktiva ämnet koffein gör att gallblåsan drar sig samman och töms oftare, vilket innebär att inga stenar hinner bildas.
  • Din träning fungerar bättre! Forskning har visat att kaffe en timma före träning gör att uthålligheten signifikant förbättras.

Så? Vad är svaren? Jo, att kaffe på jobbet är bra, och även en kopp utanför jobbet. Det finns alltså ingen anledning att oroa sig om man älskar sitt kaffe – det kan till och med vara bra för din kropp!