Svaret på varför du är fysiskt sjuk kan finnas i din mun. En dålig munhälsa kan ge upphov till bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Tandlossning (parodontit) , som är en vanlig åkomma, är en långsam och tyst process. Det är en inflammation i tandköttet orsakad av bakterier som ligger i tandfickorna. De är små men många och kan ta sig via blodbanan ut i resten av kroppen.

Dålig munhälsa gör att du löper tre gånger så hög risk för att dö i förtid. Bara det kan vara skäl nog att sköta sina tänder och sin munhygien. Nuförtiden finns en mängd bra produkter https://www.dentway.se/ som underlättar rengöringen och gör tandvården effektivare. Det är bra produkter och den förebyggande vården som ger resultat. Och du kommer vara nöjd i slutändan när håret börjar bli grått men tänderna sitter där de ska.

– Att ta hand om sin munhälsa kan rädda både tänderna och livet, säger övertandläkaren och professorn Björn Klinge.

Behandling finns

Naturligtvis finns det fler riskfaktorer till sjukdomar än tandlossning. Men nu visar sig ett allt starkare samband mellan munhälsa och det allmänna måendet så ta väl hand om tänderna. Inflammationen i munnen kan du gå med i många år utan att märka det. Ett tidigt symtom på tandlossning är blödande tandkött. Du bör söka upp en tandläkare för ju tidigare desto lättare att få bukt med tandlossningen.
Är det tidigt i förloppet så handlar det om att ta bort tandsten och bakteriebeläggningar. De ligger i tandfickorna och på tandrötterna så det klarar du inte själv. Det gör en tandhygienist eller tandläkare och går du regelbundet så kan förloppet hållas i schack eller till och med läka ut. Vid svåra angrepp går det göra en lättare operation.