Vad är egentligen fotsvamp? Fotsvamp är en infektion av en svamp som lever i det yttersta hudlagret på foten. Oftast angriper svampen huden mellan tårna där det är fuktigt och varmt. Det kan vara att huden flagnar eller fjällar, det kan även svida och klia. Det är vanligt att detta sprids i till exempel offentliga omklädningsrum och i allmänna duschar. Som tur är kan man förebygga fotsvamp ganska enkelt och dessutom behandla svampen med receptfria läkemedel som du hittar på vilket apotek som helst. Oftast är det vuxna som drabbas och barn under tio år drabbas väldigt sällan av denna åkomma.

Ibland hjälper det inte att bara ta hand om fötterna, som vi skrivit om i ett inlägg tidigare, med fotkräm och fil. När en svamp har angripit foten krävs mer än så.

På Vårdguiden 1177 finns det tips och råd att få gällande denna vanliga sjukdom. En del av de medel som du kan köpa receptfritt på apotek används bara en gång på foten, andra används under en period på några veckor. Det finns kräm, gel och lösning. Har du torr hud kan en kräm passa bra, om du är väldigt fuktig om fötterna är i stället en uttorkande gel det som rekommenderas. Hydrokortison lindrar klådan som vissa känner i fötterna. Om du är osäker kan du fråga personalen på apoteket om råd.

Så förebygger du fotsvamp

Det du kan göra för att förebygga fotsvamp är bland annat att: tvätta fötterna varje dag och torka noggrant mellan tårna, att byta strumpor varje dag och inte använda alltför täta strumpor utan sådana som andas. Du bör även tvätta dina strumpor i 60 grader för att döda svampen och undvika täta skor i plast och gummistövlar. När du är i simhallen eller i omklädningsrum är det badtofflor som gäller för att slippa bli smittad av fotsvampen.

 

Om besvären inte blivit bättre efter behandling med receptfria läkemedel eller om de blir värre bör du kontakta vårdcentralen – 1177