Att en ska äta ordentligt för att hålla sig frisk är ingen nyhet. Det är däremot svårt att veta vad som är nyttigt, hur ofta man ska äta och när. Det kommer gång på gång nya dieter, den ena längre bort från den klassiska kostcirkeln vilken vi är van vid, än den andra. På löpsedlarna pratas det om LCHF, GI-dieten och den senaste (och kanske sjukastete) dieten kallas svält-dieten. Dagens Nyheter har dock ifrågasatt dieten, och så här skriver de:

Vill du bli piggare, friskare och leva längre? Då ska du låta bli att äta. I alla fall om man ska tro anhängarna av den växande hälsotrenden periodisk fasta.

Dieten innebär alltså att man ska begränsa sitt ätande. Trenden kommer från USA och det var när en brittisk dokumentär sändes som intresset ökade. Hur man väljer att dela upp fastan är varierande, men den vanligaste är Berkhans modell. Då är det 16 timmars fasta, och åtta timmars ”ätfönster”. Man kan också välja att äta enligt den Kanadensiska varianten, som går ut på att fasta under två dygn på en vecka.  Om det faktiskt fungerar är svårt att säga. Överlag är det svårt att prata dieter, med tanke på att allas kroppar fungerar olika. Det som fungerar på en person, behöver inte fungera på den andra. Antagligen är det nog mest hälsosamt att äta regelbundet, från hela kostcirkeln. Sen är det klart att det inte alltid är lätt att äta regelbundet. Det finns dock så klart knep. Besök till exempel matkasse.nu, så kommer du hitta många olika matkassar som skickar hem mat till dig. Sen ska vi inte fördumma hela dieten, utan att ha testa den. Det kanske är så att det fungerar! En av de som testat den säger så här:

– Jag är piggare och rappare i tanken under fastan. En av de absolut största vinsterna är min mentala relation till mat, den är avdramatiserad ganska ordentligt. Jag behöver inte tänka på vad jag ska äta hela tiden.

Läkare försiktiga i sin åsikt

Läkarna är dock försiktigt skeptiska, samtidigt som de är intresserade av att veta mer. Så här står det i artikeln:

Stephan Rössner är professor i hälsoinriktad beteendeforskning och överläkare på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset. Det är svårt att hitta kritiska röster mot periodisk fasta, även om man verkligen letar. Enligt Rössner beror det förmodligen på att fenomenet är så pass nytt.

Vill man testa dieten, eller livsstilen som vissa väljer att kalla den, så ska man göra det. Men man ska så klart vara försiktig. Det är lätt att få huvudvärk vid fasta, och man kan även börja må illa. Här är några tips om du väljer att testa:

  • Ha alltid en frukt eller liknande i väskan, om du behöver energi fort.
  • Berätta för dina nära kära om din nya livsstil och diet, så de vet varför du kan bli lite grinig.
  • Lita på din motivation, det är den som gör att du kommer klara det.
  • Skriv ner listor över vad du ska äta när fastan är över.
  • Underhåll dig för att inte tänka för mycket på mat.