Vad händer i din kropp efter att du slutat röka helt? Det sker förändringar till det bättre efter bara 20 minuter efter den sista cigaretten.

I ett inlägg där vi skriver om varför man inte söker vård. Det kan nämligen finnas flera orsaker till detta, bland annat att det kan kännas tidskrävande att söka vård, att det inte passar in i en schema. Men även att det kan vara besvärligt att känna sig bevärande, även om vi har en grundläggande rätt att få vård när vi behöver den. När man bestämt sig för att sluta röka behöver man allt som oftast inte söka vård, om det inte gått för långt och följdsjukdomar har uppkommit. Men vad händer med din kropp när du rökt den sista cigaretten och valt att aldrig börja igen?

 

Så mycket bättre mår din kropp utan cigg

 

Förutom att du får bättre hud, tänder och luktsinne sker mycket med din kropp när du slutat röka helt. I en artikel i Expressen som citerar brittiska sjukvårdsmyndigheten NHS går det att läsa om vad som ungefär sker i kroppen när du slutat röka, från de första 20 minuterna efter ciggen – tills det att du varit rökfri i över femton år. Det ser ungefär ut på detta sätt:

 

 Efter 20 minuter:

Din puls återgår till viloläge efter din senaste cigarett.

 8 timmar:

Nikotin- och kolmonoxid-nivåerna i blodet halveras. Syrenivåerna i blodet återgår till det normala. Du kommer att känna ett sug efter cigaretter och nikotin, och du kommer att känna att abstinensen ökar.

 24 timmar:

Din oro och stress når höga nivåer tack vare din abstinens.

 48 timmar:

Kolmonoxiden lämnar din kropp och lungorna börjar tömmas på slem och olika rester. Nikotinet har även det försvunnit och dina sinnen för smak och lukt förbättras långsamt.

 72 timmar:

Det blir lättare att andas. Din ork och dina energinivåer ökar.

 2-12 veckor:

Din blodcirkulation blir bättre. Du är nu förbi den värsta abstinensfasen men du kan uppleva hostningar när du andas då lungorna håller på att rengöras.

 3-9 månader:

Du hostar och nyser inte lika ofta längre. Dina lungfunktioner förbättras med uppemot 10 procent.

 1 år:

Risken att bli sjuk halveras jämfört med en rökare.

 10 år:

Risken för lungcancer halveras jämfört med en rökare.

 15 år:

Risken för en hjärtattack lägger sig på samma nivå som hos en icke-rökare.