I januari 2008 infördes Vårdval Stockholm. Det innebar att man som boendes i Stockholm har stor frihet att själv välja vilken mottagning en går till när man behöver vård. På Vårdguiden 1177 skriver man att det ska fungera som en kvalitetsstämpel som visar att mottagningen uppfyller vissa krav, vilket gör att vården blir mer likvärdig. Vårdval Stockholm är också någonting som många andra bör ta efter, just eftersom det ger en mångfald av vårdgivare som levererar högkvalitativ vård till en lägre kostnad än vad samma vård kostar på de offentliga sjukhusen. Mer om detta har man skrivit om i Göteborgs Posten, och det är väldigt intressant att se hur exempelvis Göteborg kan tjäna på att ta efter Stockholm.

Välj en vårdcentral att lista dig på

På de flesta vårdcentraler kan man också gå in och lista sig, det innebär att man helt enkelt väljer vårdcentral. Vanligtvis är det den vårdcentral man har närmast som man listarsig i, men man kan också själv välja vilken man vill vara hos. Kolla exempelvis hur www.dinklinik.se har gjort. De har valt att göra det enkelt att lista sig, och redan på första sidan på vårdcentralens hemsida kan man klicka på en knapp för att lista sig hos dem. När man klickat på länken kommer man därefter till en annan länk som visar hur man väljer vårdcentral. Så här skriver de på hemsidan:

Du kan lista Dig via webben på Mina Vårdkontakter (kräver e-legitimation). Det går även bra att komma förbi närsomhelst under våra öppettider och skriva på en listningsblankett i receptionen. Har du problem att ta dig till kliniken, ring eller mejla oss så kan vi skicka hem en listningsblankett på posten till dig som du sedan returnerar.