1797784-lungsFundera på detta: hur har varit med om en olycka, satt i halsen på en restaurang eller bara ramlat omkull på marken, hur vill du att dina medmänniskor omkring dig ska agera? Ska de gripas i panik över en obekväm situation eller ska de behärska sig och utföra vad som krävs för just din situation? Med största sannolikhet vill du att i alla fall någon av dem ska behärska hjärt- och lungräddning och veta vad som bör göras. Så, vänd nu på det hela om du ser någon som råkat ut för en olycka, hur väl kan du då ta hand om den personen?

En för alla, alla för en

I ett samhälle måste vi kunna lita på varandra. Då är det otroligt viktigt att vi vet hur vi ska hjälpa varandra på bästa möjliga sätt. Att utföra en hjärt- och lungräddning kräver inget annat än att personen vet vad den ska göra. Det är när det kommer till att kicka igång hjärtat med lite starkare elektriska krafter som det även är bra om så många företag som möjligt har en hjärtstartare att använda om olyckan är framme. Detta för att skapa mer trygghet och för att även rädda liv – liv som verkligen går att rädda. För vad en hjärtstartare gör som inte en människohand klarar av är att ge stötar in till hjärtat.

”Genom att hjärtstartaren levererar elchocker genom hjärtat, man defibrillerar, kan många gånger hjärtat fås att återgå till en normal rytm, sk sinusrytm. Dagens moderna defibrillatorer för allmänt bruk gör först en snabb men avancerad analys av tillstånden, alltså ett EKG. Om apparaten märker att hjärtat fibrillerar kommer den att uppmana livräddaren att trycka på chockknappen.”(läs mer)

Se till att företaget går en kurs i att rädda liv samt beställ hem en defibrillator och se dig själv som en bra medborgare.