Det är ingen som tycker om att bli sjuk. Det är oftast en väldigt jobbig upplevelse, man känner sig svag och ynklig och orkar just ingenting. Riktigt jobbigt är det för de som bor själva, eller de som från början är mindre starka och motståndskraftiga, till exempel barn eller gamla. När någon i familjen eller en vän blir sjuk vill vi väldigt ofta hjälpa till, så att personen i fråga får ett lättare sjukdomsförlopp och inte behöver anstränga sig för att laga mat, fixa hemma eller liknande. För den som är sjuk är hjälpen ovärderlig, och den omvårdande delen av oss människor är en av de saker som gjort oss framgångsrika som art.

Men hur är det, är det alltid bra att ta hand om någon? En del saker, som influensa eller vinterkräksjuka, är sådant som väldigt lätt smittar. Då får man ställa sig frågan, om man verkligen borde utsätta sig för risken för smittan? Om det är en familjemedlem har man inte så mycket val, och man kommer nog inte undvika att bli smittad ändå. Så här skriver Vårdguiden om smitta vid influensa:

Överföringen av virus sker genom luften när en smittad person hostar, nyser och andas ut, men också genom kontakt som att ta i hand. Det är svårt att undvika att föra smittan vidare, eftersom du är som mest smittsam redan ett dygn innan du blir sjuk. Därefter brukar man vara smittsam till och med den femte sjukdomsdagen.

Det brukar ta en till tre dagar från smittotillfället tills du blir sjuk. Om du har haft influensa ett år brukar risken minska för att du ska bli smittad igen under de närmast följande åren.

Är det någon du kanske inte kommer gå över till för att hjälpa men samtidigt vill pigga upp lite kan du skicka en fin och god krya på dig-present. Då visar du ditt stöd och ger den sjuke något gott att äta, utan att utsätta dig för risken att själv bli smittad och sängliggande. En sådan gest betyder mycket och kan pigga upp den sjuke väldigt mycket.